2022. gada Eiropas rallija čempionāts turpināsies ar posmu Liepājā

2022. gada Eiropas rallija čempionāts turpināsies ar posmu Liepājā

No 1. līdz 3. jūlijam Liepājā jau desmito reizi notiks ‘’Rally Liepāja’’, kas šajā sezonā tiks aizvadīts 2022. gada Eiropas rallija čempionāta ietvaros. No astoņiem sezonas posmiem šis kļūs par piekto, kur motosportisti piedalīsies dažādās klasēs, ieskaitot pašā prestižākajā ERC. Vai vēlies vairāk uzzināt par motosportu? Iepazīsties ar iespējamo likmju variācijām LV BET sporta blogā un dodies izdarīt likmi! 

  • FIA Eiropas rallija čempionātu organizē jau kopš 1953. gada. Sākotnēji Eiropas rallija čempionāts bija prestižākais, bet pēc tam, kad 1973. gadā sāka organizēt pasaules rallija čempionātu, tā popularitāte sāka kristies. Šobrīd čempionātam ir vairākas klases, bet tā posmi ikgadēji notiek dažādās Eiropas valstīs, tostarp Latvijā.
  • Latvijas rallijs parasti tiek organizēts Liepājā. Jau kopš 2013. gada vēju pilsētā notiek rallijs, kurš pēdējos gados iekļāvies arī Eiropas notiekošo posmu kalendārā. Pirmos gadus to organizēja ziemā, vēlāk pārcēla uz rudeni, bet pēdējos trīs gadus notiek vasarā. Otro gadu pēc kārtas ‘’Rally Liepāja’’ sportistus pulcēs jūlija ievadā.
  • Liec likmes uz motosportu. LV BET iespējams derēt uz dažādiem ar motosportu saistītiem notikumiem. Šī sporta veida karalis ir F1, taču pieejamas likmes arī uz Moto GP, kā arī rallija sacensībām. Paredzi gan sacensību uzvarētājus, gan tos, kuri iekļūs labāko trijniekā un kāds sekunžu pārsvars būs starp pirmās un otrās vietas ieguvēju.

FIA Eropas rallija čempionātu organizē jau kopš 1953. gada

Eiropas kontinenta čempionāta seriāls rallijā ikgadēji tiek organizēts kopš 1953. gada un to rīko FIA (Federation Internationale de l’Automobile). Šis ir vecākais rallija čempionāts pasaulē, kura posmi sezonas garumā notiek dažādās Eiropas valstīs. 2022. gada Eiropas rallija čempionātā kopumā paredzēti astoņi posmi tādās valstīs kā Portugālē, Spānijā, Polijā, Latvijā, Itālijā un Čehijā. Sezona sākas martā, bet noslēdzas oktobrī, sportistiem cīnoties par uzvaru kopvērtējumā.

Mūsdienās FIA Eiropas rallija čempionātu nevar saukt par prestižāko, jo kopš 1973. gada par to kļuvis pasaules čempionāts rallijā. 1979. gadā motosportisti sāka cīnīties par uzvaru pasaules čempionāta ieskaitē un līdz ar to sākās FIA Eiropas rallija čempionāta prestiža noriets. Ja, piemēram, sākotnēji šim čempionātam sezonas garumā bija pat 40 posmi, tad šobrīd tie vidēji ir ap desmit līdz 12, 2022. gadā notiekot tikai astoņiem, no kuriem vienam vēl nav zināma precīza lokācijas vieta.

Kopš 2013. gada par šī čempionāta televīzijas partneri kļuvis kanāls ‘’Eurosport’’, kas pārraida visus sezonas posmus. Tāpat ar 2013. gada sezonu palielinājās sportistu skaits, jo, ņemot vērā, ka vairs netika organizēta Interkontinentālais rallija izaicinājuma čempionāts, tad visi šie sportisti pārgāja uz Eiropas rallija čempionātu. Šobrīd sportisti par uzvaru kopvērtējumā cīnās tādās klasēs kā ERC, ERC2, ERC3, ERC Junior, ERC-3 Junior, Abarth Rally Cup, Clio Trophy un sieviešu ieskaitē.

Kopš 2013. gada prestižākajā no klasēm ERC dominējuši poļu motosportisti, Kajetanam Kajetanovičam trīs reizes pēc kārtas (2015. līdz 2017. gadam) kļūstot par čempionu. Divas reizes triumfējis krievs Aleksejs Lukjaņuks, bet 2021. gadā kopvērtējumā uzvarēja norvēģis Andreass Mikelsens. ERC-2 klasē par 2021. gada sezonas čempionu kļuva spānis Havjērs Prado, ERC-3 klasē francūzis Žans-Baptiste Frančeski, ERC Junior klasē igaunis Kens Torns, ERC-3 Junior klasē arī Žans-Baptiste Frančeski, Abarth Rally Cup polis Dariušs Polonskis, Clio Trophy itālis Andrea Mabellīni, bet sieviešu ieskaitē bulgāriete Jekaterina Stratjeva.

Latvijas rallijs parasti tiek organizēts Liepājā

Latvijas rallija posms kopš 2013. gada tiek organizēts Liepājā. Tā saucamais ‘’Rally Liepāja’’ vispirms dažus gadus notika ziemā, vēlāk pāris gadus rudenī, bet jau trešo gadu nozīmīgākās rallija sacensības Latvijā notiks vasarā. Pēc viena posma organizēšanas augusta otrajā pusē, jau otro gadu pēc kārtas Liepājā dalībnieki pulcēsies jūlija ievadā.

Sportisti ātrumposmus veic Talsu un Dienvidkurzemes novados, finišējot Liepājā, kur arī tiek noteikti posma uzvarētāji. Pēdējos trīs gados Latvijas rallija posmā triumfējuši motosportisti ar ‘’Volkswagen’’ markas automašīnām. 2021. gadā par uzvarētājiem ar ‘’Volkswagen Polo GTI R5’’ kļuva Nikolajs Grjazins kopā ar stūrmani Konstantīnu Aleksandrovu, 2020. gadā ar to pašu auto uzvarēja Olivers Solbergs kopā ar stūrmani Āronu Džonstonu, kuri Liepājā triumfēja arī 2019. gadā. Visvairāk reižu (trīs) Liepājā uzvarējis Nikolajs Grjazins (2021., 2017., 2016. gados), divas reizes par viņa stūrmani esot Jaroslavam Fedorovam.

‘’Rally Liepāja’’ piedalīsies vismaz divi sportisti no Latvijas – Mārtiņš Sesks un Dmitrijs Feofanovs. Sesks iepriekšējā Polijas posmā kopvērtējumā ierindojās 17. vietā, taču uzvarēja atsevišķi savā klasē, tuvāko sāncensi apsteidzot par piecām minūtēm. Pirms Liepājas posma kopvērtējumā līderi ir divi Spānijas braucēji un viens portugāļu, taču jāņem vērā, ka no pirmajiem četriem posmiem trīs notika tieši šajās valstīs. Polijā uzvaru tikmēr svinēja vietējais motosportists Miko Marčiks.

Liec likmes uz motosportu

LV BET piedāvā dažādas iespējas derēt uz motosporta sacensībām. Šī sporta veida karalis ir F1, kur ir iespējams derēt gan uz katra posma uzvarētāju, labāko trijnieku, labāko sešinieku un to, kurš sportists kļūs par kvalifikācijas uzvarētāju. Iespējamas arī riskantākas prognozēs, kā, piemēram, paredzēt sekunžu atstatumu starp sacīkstes uzvarētāju un otrās vietas ieguvēju.

Tiek piedāvātas likmes arī uz Moto GP, Superbike un citām ar motosportu saistītām sacensībām. Ja redzi, ka ir iespējams derēt uz 2022. gada Eiropas rallija čempionātu, tad izmanto šo iespēju. Īpaši jau laikā, kad Latvijā notiks ‘’Rally Liepāja’’. Paredzēt posma uzvarētāju gan nebūs nemaz tik viegli, jo Latvijas ceļi nav no vieglākajiem, ko iepriekš atzinuši arī paši dalībnieki.

Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā mūsu spēlētājiem sniedzam jaunāko informāciju par motosportu un tajā notiekošajām sacensībām.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *